De voordelen van cloud hosting

Cloud hosting is een vorm van hosting die gebaseerd is op cloud computing en waarbij enkel die middelen worden ingezet die op dat moment ook echt nodig zijn. De term ‘cloud’ (in het Nederlands ‘wolk’) staat voor een verzameling servers waarbij de gebruiker geen inzicht heeft in welke server wat afhandelt. Dit is ook niet nodig, want alle verzoeken worden afgehandeld door de cloud, die als het ware zelf bepaalt welke server een taak krijgt toebedeeld. De details van achterliggende infrastructuur, fysieke servers en gebruikte hard- en software zijn dus voor de gebruiker aan het oog onttrokken. Het enige wat hij ziet van cloud hosting, is een volledig schaalbare, virtuele infrastructuur die nagenoeg onbeperkte capaciteit heeft.

Cloud hosting is volledig schaalbaar

Cloud hosting heeft dus als grootste voordeel dat dit volledig schaalbaar is naar de wensen en behoeften die op dat moment nodig zijn. Voor de klant heeft dit als voordeel dat hij enkel hoeft te betalen voor de gebruikte middelen, terwijl hij wel heel flexibel is op het moment dat hij extra capaciteit nodig heeft. Extra capaciteit kan eenvoudig worden bijgeschaald zonder downtime.

Ook voor de hosting provider biedt cloud hosting voordelen. Het is bijvoorbeeld veel gemakkelijker om onderhoud te plegen, omdat de hosting van een klant niet op 1 fysieke server gebeurt. Als een server onderhoud nodig heeft, kan deze gemakkelijk tijdelijk uit de cloud worden gehaald; de rest van de cloud zal de verzoeken gedurende die periode opvangen. Hierdoor blijft de klant gewoon online en merkt daardoor niets.