Het verschil tussen VPS en VPS

  • by

Steeds meer hostingbedrijven bieden VPS diensten aan. Maar de ene VPS is de andere niet. Wie op zoek is naar een VPS, ziet al snel een verschil in prijs. Maar het is niet alleen de prijs die verschilt (obviously). Laten we eens kijken wat het verschil is tussen een VPS en een VPS.

VPS staat voor Virtual Private Server, oftewel een virtuele server helemaal alleen voor jou. Het feit dat de server virtueel is, betekent dat het geen fysieke server is. Dit heeft voordelen maar ook nadelen. Het grootste voordeel is dat je niet afhankelijk bent van de configuratie van de hardware en zo heel gemakkelijk kunt wisselen naar een andere fysieke server en ook heel gemakkelijk extra resources kunt toevoegen als dat nodig is.

Een virtuele server gebruikt meestal minder resources dan er beschikbaar zijn op de fysieke server. Daarom kunnen er meestal meerdere virtuele servers op 1 fysieke server geplaatst worden. En hier komen we bij het verschil in prijs en kwaliteit.

Omdat lang niet iedereen alle toegewezen resources gebruikt van zijn virtuele server, plaatsen sommige hostingbedrijven meer virtuele servers op een fysieke server dan dat er in werkelijkheid mogelijk is. Dat wil zeggen, de toegewezen resources van alle virtuele servers opgeteld, is meer dan de werkelijk beschikbare resources van de fysieke server. Dit is geen probleem zolang iedereen minder resources gebruikt dan toegewezen. Echter als een paar mensen hun volledige capaciteit gaan gebruiken, geeft dat al snel problemen voor alle gebruikers van de (fysieke) server.

De betere VPS-hosting aanbieders doen dit echter niet. Zij plaatsen nooit meer virtuele servers op de server dan dat er daadwerkelijk aan resources beschikbaar is. Dit resulteert in een wat hogere prijs, maar geeft wel garantie op stabiliteit, continuïteit en kwaliteit.

Wees dus kritisch bij de aanschaf van een virtuele server. Ga zeker niet voor de goedkoopste oplossing en vraag eventueel na hoe het hostingbedrijf omgaat met dergelijke ‘overboekingen’.