Kiest u voor een public of private cloud?

  • by

Private cloud is net als de public cloud een vorm van cloud computing. Cloud computing betekent dat verschillende servers samenwerken om bepaalde processen/diensten aan te bieden. De meest bekende vorm van cloud computing is online opslagruimte.

Een groot voordeel aan cloud computing is dat de data en processen altijd beschikbaar zijn. Met uw computer, laptop of smartphone logt u in op de cloud en u heeft direct toegang tot alles wat in de cloud gebeurt en/of is opgeslagen.

Public cloud

Public cloud is de meest gebruikte vorm van cloud computing. Denk aan Dropbox, Google Drive of Box.net. Het ‘publieke’ aspect van de public cloud is dat u de dienst en dus ook de onderliggende hardware deelt met andere mensen of bedrijven. Vooral op het gebied van veiligheid kent dit bepaalde risico’s die u als bedrijf wellicht liever niet loopt.

Private cloud

De private cloud voorziet hierin en biedt een afgeschermde cloud aan waarin alle data en processen veilig worden opgeslagen en uitgevoerd. Omdat er voor de private cloud een aparte omgeving moet worden ingericht, is dit echter wel wat duurder dan public cloud, maar het heeft nog wel andere voordelen dan alleen de veiligheid. Omdat u de omgeving zelf (laat) inricht(en), bent u vrij in de keuze van hoe u dit inricht. Efficienter, in overeenstemming met uw beleid of juist afgestemd op enkele specifieke processen voor uw bedrijf.

Welke vorm van cloud hosting past bij uw bedrijf?