Wat wordt bedoeld met colocation?

Colocation is het plaatsen van servers in een datacentrum. Dit kan een webserver zijn, maar ook een mailserver of de server van een bedrijfsnetwerk kunnen via colocation geplaatst worden.

Colocation heeft als voordeel dat uw servers op een veilige en betrouwbare plaats worden gehost. Hierdoor zijn de servers altijd toegankelijk, waar u ook bent. Omdat de server in een datacentrum staat, is hij verbonden met een zeer snelle internetverbinding waardoor veel mensen tegelijkertijd de server kunnen gebruiken.

Colocation maakt over het algemeen gebruik van uw eigen server(s). Echter bieden sommige hosting providers ook hardware aan die u kunt huren of kopen. U bepaalt dus zelf welke hardware u gebruikt en welke software daarop geïnstalleerd wordt. Dit maakt u uiterst flexibel en zorgt dat u met een optimale configuratie uw applicaties kunt hosten.

Veel bedrijven kiezen voor colocation omdat dit een investering in serverruimte uitspaart. Een eigen serverruimte inrichten en onderhouden en deze van voldoende bandbreedte voorzien is namelijk een kostbare zaak. In een datacentrum is deze omgeving al aanwezig waardoor er geen investering nodig is. Tevens wordt het onderhoud en beveiliging van het datacentrum verzorgd door de hosting provider, waardoor u daar zelf geen omkijken naar heeft.