Virtual server: bestaat dat wel?

Virtual server is een virtuele server die werkt als een complete server, maar geen fysieke server is. De virtual server bestaat dus wel degelijk, maar is een softwarematig aangemaakt server.

Omdat een virtual server geen fysieke server is, is deze niet gebonden aan fysieke hardware. Dit geeft veel bewegingsvrijheid, want de virtual server kan zo gemakkelijk uitgewisseld worden tussen verschillende fysieke servers, zonder dat u hier iets van merkt. Vooral wanneer het gaat om onderhoud plegen of het uitbreiden van capaciteit biedt dit vele voordelen ten opzichte van een fysieke server.

Virtual server is perfect schaalbaar

De virtual server kan volledig afgestemd worden op de wensen van de klant. Omdat alles virtueel is, bepaalt u zelf de configuraties van de server, onafhankelijk van de configuraties van de onderliggende server. Dit geeft niet alleen een oplossing op maat, zowel in product als financieel, maar biedt ook mogelijkheden om op een later moment eenvoudig de capaciteiten van de virtual server uit te breiden.

Net als bij de dedicated server wordt een virtual server volledig ter beschikking van 1 klant gesteld. Er is dus geen invloed van andere gebruikers op de prestaties van de server. Om deze reden wordt een virtual server vaak een VPS genoemd, wat de afkorting is voor Virtual Private Server.